Normal_kinderopvang_lezen_kinderen_peuters

Het aantal kinderopvangcentra waarvoor faillissement wordt aangevraagd is dit jaar fors gestegen. In 2012 gingen 49 kinderopvangcentra failliet. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat aantal voor dit jaar nu al bijna verdubbeld met 85 faillissementen. Dat meldt de Telegraaf.

Als gevolg van de faillissementen ging in het afgelopen halfjaar in 512 vestigingen de deur op slot. In 2012 werden in totaal 737 vestigingen gesloten. De Brancheorganisatie Kinderopvang zegt dit beeld te herkennen. Niet alleen het aantal kinderen dat naar kinderopvangcentra gaat loopt terug, maar ook het aantal dagen per week waarop kinderen naar de opvang gaan. Uit een rondvraag onder de leden van de brancheorganisatie blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar 40.000 kinderen minder vaak of helemaal niet meer naar de kinderopvang gaan.

Een woordvoerster van de brancheorganisatie geeft hiervoor twee redenen. 'Enerzijds wordt er bezuinigd op de kinderopvangtoeslag, anderzijds raken veel ouders hun baan kwijt. Ze houden dan nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag, maar daarna houdt het op.' De brancheorganisatie heeft naar eigen zeggen de politiek al meerdere keren opgeroepen om in te grijpen. 'De sector en de infrastructuur wordt in een razend tempo afgebroken. Als straks de economie weer aantrekt en ouders weer meer beroep gaan doen op de kinderopvang zullen er gigantische wachtlijsten ontstaan. Als samenleving waarin we ouders willen stimuleren om te werken krijgen we straks een enorm probleem.'

© Nationale Zorggids