Logo_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg heeft onderzoek gedaan naar het handelen van Elker Jeugd- en Opvoedhulp in twee pleegzorgtrajecten. Aanleiding voor het onderzoek waren twee meldingen van (vermoedelijk) grensoverschrijdend gedrag door pleegouders.

In november 2012 en januari 2013 ontving de inspectie van Elker Jeugd- en Opvoedhulp meldingen van een (vermoeden) van seksueel grensoverschrijdend gedrag van pleegouders jegens een pleegkind en een (vermoeden) van mishandeling van twee pleegkinderen door pleegouders.

Het onderzoek van de inspectie heeft zich gericht op het verloop van de screening, matching en pleegzorgbegeleiding in beide trajecten van januari 2006 tot januari 2013. Het handelen van Elker is beoordeeld aan de hand van het Toetsingskader voor het onderzoek naar de veiligheid binnen pleeggezinnen. De inspectie is van oordeel dat de systematische screening door Elker van de pleeggezinnen matig was, terwijl de matching van pleegkinderen en pleeggezinnen evenals het toezicht op de veiligheid van de pleegkinderen onvoldoende systematisch was.

Op 18 oktober 2013 diende Elker een verbeterplan in, dat door de inspectie als voldoende werd beoordeeld. Door Elker waren al eerder verbeteringen in gang gezet en deze hebben ook een plaats gekregen in het verbeterplan. De inspectie verwacht begin 2014 de uitkomsten van een interne audit van Elker te ontvangen waaruit blijkt dat de instelling voldoet aan de eisen uit het toetsingskader. Daarna zal de inspectie dit onverwacht toetsen in de praktijk.

© Nationale Zorggids