Gezinshuismoeder bleef ondanks verbod uithuisgeplaatste kinderen opvangen

Een gezinshuis dat ondanks een verbod voor de moeder bleef voortbestaan, moet nu toch echt de deuren sluiten. De gezinsouder zou kinderen hebben verwaarloosd en mishandeld, maar doordat haar echtgenoot de benodigde papieren in handen had, kon het gezinshuis open blijven. Kinderen die er verbleven, moeten nu toch echt verhuizen. Jeugdzorginstelling Elker beëindigt de samenwerking. Dit meldt de Stentor.

Eind vorig jaar moet het gezinshuis van het college van toezicht van de stichting kwaliteitsregister jeugd (SKJ) definitief uit het kwaliteitsregister worden gehaald. Een zware maatregel die slechts enkele keren per jaar voorkomt. Desondanks bleef het gezinshuis gewoon uithuisgeplaatste kinderen opvangen. Experts vinden het onbegrijpelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. “De heftigheid waarmee dit college heeft uitgesproken dat dergelijk gedrag verwerpelijk is, is echt uitzonderlijk, zo kritisch”, zegt Jeugdstem.

SKJ-geregistreerde partner

De vrouw bleef ondanks de uitspraak actief als gezinshuismoeder en bood samen met haar partner plek voor zes kinderen. Op de website van het gezinshuis was zelfs te lezen dat er nieuwe kinderen geplaatst konden worden. Dit alles was mogelijk doordat haar partner de benodigde papieren in bezit had. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen wijst naar de verantwoordelijkheid van gemeenten en de jeugdhulpaanbieders waarmee het gezinshuis samenwerkte. Het contract kan gewoon beëindigd worden en gemeenten kunnen de zorginkoop stopzetten.

Tuchtzaak 

Argos bracht de onveiligheid in het gezinshuis eind oktober aan het licht. Een van de jongeren spande een rechtszaak aan vanwege 15 jaar geestelijke mishandeling en verwaarlozing, waarover het tuchtcollege een uitspraak deed. Elker wilde het gezinshuis eind oktober nog open houden omdat “overplaatsing van kinderen naar nieuwe woonplekken schadelijk is”.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky