Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gaat het netwerkberaad in de jeugdbescherming nog niet invoeren. Dat schrijft Teeven in een reactie op de bespreking van de Wet herziening maatregelen kinderbescherming in de Tweede Kamer van 20 december. De Kamer vroeg in een motie om de invoering van dat beraad maar daaraan wil Teeven voorlopig geen gehoor geven.

De methode van het netwerkberaad staat in de jeugdzorg in Nederland ook wel bekend als een Eigen Kracht-conferentie. Bij een Eigen Kracht-conferentie maakt een individu samen met de familie en bekenden een plan voor de toekomst. Op verzoek van het ministerie van Veiligheid heeft het Nederlands Jeugdinstituut een adviesrapport opgesteld over het nut en de noodzaak van Eigen Kracht-conferenties, oftewel netwerkberaad. Daarin concludeert het instituut dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat netwerkberaad zoals dat in Eigen Kracht-conferenties wordt uitgevoerd leidt tot meer veiligheid, minder uithuisplaatsingen en kortere duur van toezicht.

Mede op basis van het advies van het Nederlands Jeugdinstituut zegt staatssecretaris Teeven te betwijfelen of netwerkberaad in de jeugdbescherming zonder problemen en budgetneutraal kan worden ingevoerd. De staatssecretaris heeft onderzoeksbureau WODC gevraagd om nader onderzoek te doen. In een aantal testregio's gaat het onderzoeksbureau de effectiviteit en inzet van de methode volgen vanaf de start van een ondertoezichtstelling. De uitkomsten van dit onderzoek worden in het voorjaar van 2015 verwacht.

© Nationale Zorggids