Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD)

(Novum) - Burgemeesters die kinderen in hun gemeenten hebben van wie zij vinden dat ze onder het kinderpardon vallen, wordt verzocht informatie over hen aan te leveren. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan alle burgemeesters. Aanleiding is de petitie voor een ruimer kinderpardon.

Volgens Teeven hebben de burgemeesters 'kennelijk' informatie over de kinderen die bij het ministerie nog niet bekend zijn. Een woordvoerder benadrukt desgevraagd dat burgemeesters absoluut geen pleidooi kunnen houden voor de kinderen. Het gaat Teeven alleen om de extra informatie. De burgemeesters kunnen tot 20 juni reageren.

Inmiddels steunt meer dan de helft van de burgemeester de petitie voor een ruimer kinderpardon. Maandagavond staat de teller op 237 van alle ruim vierhonderd gemeenten.

De regels voor het kinderpardon worden ondanks de roep om een soepeler beleid niet verruimd, bleek vrijdag al. Wel wordt bekeken of bij een specifieke groep kinderen de verblijfsvergunning alsnog kan worden toegekend als er sprake is van een schrijnende situatie.