Normal_kind_242

Het NVK wil een onderzoek naar palliatieve zorg voor kinderen starten. Eind vorig jaar ontstond er ophef over een ongeneeslijk ziek Amerikaans meisje. Zij gaf aan naar de hemel te willen gaan. Haar ouders zochten hulp, maar zelfs de richtlijnen die in Nederland gelden had ze niet kunnen helpen met de euthanasiewens van hun jonge dochter. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen heeft richtlijnen opgesteld die houvast geven bij de levensbeëindiging van ongeneeslijk zieke en uitbehandelde kinderen. Het houvast is niet alleen voor Nederlandse artsen, maar ook voor ouders en magistraten. Binnen deze richtlijnen vallen echter alleen baby's tot twaalf maanden en wilsbekwame kinderen vanaf twaalf jaar. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) pleit voor meer aanvullend onderzoek naar palliatieve zorg voor jonge kinderen. Hierbij moet ook gekeken worden naar gevallen waarbij kinderen tussen wal en schip vallen omdat ze net te jong of net te oud zijn.

De NVK start volgend jaar een grootschalig onderzoek dat een aanzet kan zijn naar het eerste landelijke expertisecentrum voor palliatieve zorg voor kinderen.

©Nationale Zorggids