Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

De Werkgroep Veilig Opvoeden is samen met Victor Remouchamps, de vader van de vorig jaar overleden Sharleyne, een online petitie gestart om de veiligheid van het kind centraal te stellen bij jeugdhulpverlening. Verwaarlozing en mishandeling van kinderen moet worden aangepakt. Aanleiding voor de petitie is de falende hulpverlening bij achtjarige Sharleyne die van een flatgebouw viel. Dat meldt de Hoogeveensche Courant. 

Vorige week werd in een aflevering van Zembla verslag gedaan over het dossier rondom de problemen van het gezin van het meisje. De werkgroep stelt dat dit niet het enige geval is waar de jeugdhulpverlening heeft gefaald. “Jaarlijks worden minstens 118.00 kinderen in Nederland mishandeld. In de media zijn de laatste decennium herhaaldelijk situaties aan het licht gebracht waarbij Jeugdzorg de belangen van kinderen ernstig heeft verwaarloosd, ook dusdanig dat kinderen zijn overleden", zegt de werkgroep.

Kinderen in Nederland lijden onder vervelende scheidingen en gedwongen oudercontracten. Pleegkinderen leven jarenlang in onzekerheid, want zij weten niet of en wanneer hun ouder de zorg weer op zich kan nemen, zo stelt de werkgroep. Ze vinden dat de uitzending van Zembla de falende werkwijze van jeugdhulpverlening goed heeft laten zien. 

©Nationale Zorggids