Normal_dnepr-ajax__6_

Jasper Cillessen, keeper van het Nederlands elftal en Ajax, opent op vrijdag 22 april de gloednieuwe kindvriendelijke traumakamer van het Radboudumc. In deze traumakamer is met licht, kleur en geluid gewerkt aan een omgeving waar kinderen de behandeling als minder stressvol kunnen ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat het toepassen van licht, kleur en geluid het verblijf in het ziekenhuis aangenamer maakt. De traumakamer is tot stand gekomen na een inzamelingsactie van een supportersgeleding (HKN) van NEC. Dat meldt het Radboudumc. 

Kinderen komen het ziekenhuis vaak binnen via de Spoedeisende Hulp (SEH). Tot op heden was er geen speciale kamer voor kinderen op de SEH. Uit gesprekken met ouders en kinderen bleek dat hier wel behoefte aan is, omdat het soms lang duurt voordat kinderen naar de kinderafdeling gaan en het vaak kinderen met ernstig letsel betreft. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis wil kinderen en hun naasten, naast de nodige medische zorg, ook een prettige omgeving bieden die voor afleiding en ontspanning zorgt. Daarom heeft het Radboudumc een kindvriendelijke traumakamer ingericht.
 
In plaats van in een steriele ziekenhuiskamer, kijken kinderen uit op een plafond met uitzicht op wolken, boomtoppen, de zon, een luchtballon en vogels. Dit zorgt er voor dat kinderen aan iets anders kunnen denken en heeft daarnaast een rustgevend effect. Door het licht aan te passen  aan de tijd van de dag en speciale geluiden uit de natuur te laten horen, ervaren de kinderen minder spanning en voelen ze zich meer op hun gemak.

In september 2015 maakte het bestuur van HKN kennis met Youri, een jongen van 11 jaar die leed aan een zeer zeldzame vorm van botkanker (Ewing-sarcoom). Zijn verhaal leidde er toe dat HKN besloot zich in te zetten voor kinderen die ernstig ziek zijn of worden en die in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis worden behandeld. Tijdens de wedstrijd NEC tegen Vitesse heeft HKN een inzamelingsactie gehouden. Deze actie heeft ruim 15.000 euro opgeleverd. Met dit bedrag heeft het Radboudumc deze traumakamer kunnen realiseren.

©Nationale Zorggids