Normal_drank_tieners_meisjes

Het afgelopen jaar hebben weinig minderjarigen een boete opgelegd gekregen omdat zij alcohol dronken of in hun bezit hadden. In de helft van de Nederlandse gemeenten is in 2015 geen enkele boete uitgeschreven en in de randstad zijn slechts een handvol jongeren beboet. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) die LocalFocus heeft opgevraagd, zo meldt Nu.nl.

In 2015 zijn de meeste jongeren beboet op waddeneiland Terschelling. Daar gingen 81 tieners op de bon voor het hebben of drinken van alcohol. In Rotterdam kregen 44 tieners een boete, in Amsterdam waren dit er slechts vijf. Ruim tachtig procent van deze minderjarigen zijn jongens. Ook is opvallend dat vooral 16- en 17-jarigen beboet zijn.

Hoewel in een groot deel van de Nederlandse gemeenten het afgelopen jaar geen enkele boete is uitgeschreven, is het totale aantal boetes wel toegenomen. In 2014 kregen slechts 370 jongeren een boete, in 2015 waren dit er 1104. Toezichthouders vanuit de gemeente hebben hierbij het grootste deel van de bonnen uitgeschreven. De politie deed dat slechts in een derde van de gevallen.

© Nationale Zorggids