Logo_logo_diabetesvereniging_nederland_dvn

Veel ouders van een kind met diabetes kampen met stress. Ruim 60 procent van de ouders loopt tegen een burn-out aan, een percentage zes keer zo hoog als het gemiddelde burn-out cijfer in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis en Diabetesvereniging Nederland (DVN). Ouders die een drukke baan in combinatie met zorgtaken hebben, voelen zich overweldigd. DVN en Zilveren Kruis gaan ouders ondersteuning bieden, waardoor uitval op werk voorkomen wordt. Dat meldt de DVN.

Zo’n 6.600 kinderen en jongeren tot 18 jaar hebben jeugddiabetes type 1. Zij kunnen te maken krijgen met ernstige gevolgen later in hun leven, waaronder het verlies van gezichtsvermogen of schade aan de nieren. Ouders van kinderen met diabetes type 1 voelen veel onzekerheid, zorgen en spanning. “Je moet als ouder zo ontzettend flexibel zijn. Een werkgever moet dat maar net snappen”, zegt een moeder in een interview met de zorgverzekeraar en vereniging. Ouders vinden het lastig om de zorg voor hun kind te combineren met het werkende leven. Sommige ouders kunnen de druk niet aan en komen thuis te zitten, ook doordat de werkgever de situatie vaak niet snapt.

Zilveren Kruis en DVN willen middels voorlichting, coaching en training aan ouders en werkgevers problemen voorkomen. “Wij denken met goede voorlichting en coaching tientallen miljoenen euro’s aan onnodige verzuimkosten te kunnen besparen. En dat is positief voor werkgever en werknemer”, zegt Olof King, directeur van DVN. De organisaties gaan werkgevers en bedrijfsartsen benaderen om hun kennis te vergroten en de behoefte van flexibiliteit voor ouders van een kind met diabetes onder de aandacht te brengen. Ouders die dat willen kunnen deelnemen aan een coachingstraject om zo een betere balans te vinden tussen zorg en werk. 

Door: Redactie Nationale Zorggids