Normal_kindhuwelijk

Deze week is de Nederlandse afdeling van Girls Not Brides opgericht. De internationale organisatie strijdt al jarenlang tegen kindhuwelijken. Prinses Mabel van Oranje, voorzitter van de Nederlandse afdeling van de organisatie, pleit voor een voortrekkersrol van Nederland in de strijd tegen kindhuwelijken, die hier nauwelijks voorkomen. Dat melden NOS en Defence for Children. 

Jaarlijks worden 15 miljoen meisjes onder de achttien jaar gedwongen om te trouwen. Hierdoor komen ze sneller in aanraking met seksueel misbruik, tienerzwangerschappen of vroegtijdig schoolverlaten. Nederland erkent een huwelijk die in het buitenland is gesloten pas als beide partners minimaal achttien jaar zijn.

Nederland bestrijdt kinderhuwelijken in het buitenland door ontwikkelingsgeld beschikbaar te stellen voor programma’s zoals de samenwerkingsverband Girls Advocacy Alliance. Defence for Children, Plan Nederland en Terre des Hommes Nederland werken hierin samen om geweld  tegen meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden tegen te gaan. Ook Girls Advocacy Alliance richt zich de komende jaren op het tegengaan van kindhuwelijken.

“Door samen te werken sta je sterker en kun je wetgeving afdwingen bij landen waar dit veel voorkomt”, aldus voorzitter van de organisatie, Prinses Mabel. Vooral in conflictgebieden als Syrie nemen kindhuwelijken toe. Ouders zijn volgens de prinses wanhopig omdat kinderen in vluchtelingenkampen worden blootgesteld aan seksueel geweld. Het uithuwelijken van hun kind lijkt dan een veilige oplossing. 

Door: Redactie Nationale Zorggids