Logo_nvve

De Week van de Euthanasie is dit jaar van 11 tot en met 17 februari. Doel is het zelfgewilde levenseinde onder een breed publiek bespreekbaar te maken. De NVVE organiseert deze week het jongerensymposium, een groot publieksdebat over voltooid leven en reikt de Paul van Eerde-Award over dementie en het zelfgewilde levenseinde uit aan minister Schippers van Volksgezondheid. Dat meldt de NVVE.

De NVVE Jongeren organiseren hun eigen symposium gericht op het zelfgewilde levenseinde van jongeren tot 40 jaar. Deze groep heeft vaak te maken met onbegrip voor een doodswens. Iedereen tot 40 jaar is welkom om ervaringen uit te wisselen en informatie te krijgen over de euthanasiewet. Onder andere met Willeke Stadtman, arts Levenseindekliniek en Monique de Gooijer.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in het afgelopen jaar was de aankondiging van minister Schippers van een wet 'Voltooid leven' voor mensen die hun leven voltooid vinden. Pia Dijkstra van D66 heeft inmiddels een wetsvoorstel uitgewerkt. Veel experts zijn aan het woord geweest, maar we horen weinig van de mensen om wie het gaat. Daarom organiseert de NVVE in de Week van de Euthanasie een publieksdebat onder leiding van NCRV-presentator Lex Bohlmeijer. De bezoekers van het uitverkochte debat hebben verschillende achtergronden en kunnen direct in gesprek met elkaar en met woordvoerders van de politieke partijen, zoals de PvdA, ChristenUnie en GroenLinks.

Het is alweer tien jaar geleden dat Paul van Eerde zelf zijn levenseinde koos vanwege dementie. Tijdens een korte bijeenkomst voor professionals wordt teruggekeken op de afgelopen tien jaar. Jaarlijks krijgen langzaamaan meer mensen met dementie euthanasie, maar lang niet alle artsen doen het. Een stevig discussiepunt is het moment van de uitvoering van euthanasie. Minister Schippers heeft zich ingezet voor een handreiking voor artsen en patiënten over de status van de schriftelijke wilsverklaring, die geldt als iemand zijn wil niet meer kan uiten.

Daarom neemt zij op 16 februari de Paul van Eerde-Award in ontvangst. Steven Pleiter, directeur van de Levenseindekliniek vertelt hoe een dergelijke casus in zijn werk gaat. Namens de regionale toetsingscommissies zal voorzitter Jacob Kohnstamm reageren en namens de artsen KNMG-voorzitter René Héman. 

Door: Redactie Nationale Zorggids