Normal_rugby

Probleemjongeren in een paar Noord-Hollandse gemeenten spelen rugby om zo van hun problemen af te komen. Rugby vereist discipline, iets wat zij ook in het dagelijks leven nodig hebben. Daarom is het project Turn-Over gestart met driewekelijkse rugbytrainingen die jongeren die in aanraking zijn geweest met drank, drugs, geweld en diefstal weer op het rechte pad helpen. Dat meldt NOS. 

Initiatiefnemer Joerie Peperkamp: “Rugby is bij uitstek een sport met veel discipline. Uitdelen kunnen ze allemaal, maar leren incasseren, daar gaat het om. Word je getackeld op het veld, dan sta je weer op, zoals dat ook moet bij een slechte dag op school of op je werk.”

Rugby blijkt een effectieve methode om jongeren te helpen. De begeleiding heeft niet alleen contact met de jongeren op het rugbyveld, maar ook erbuiten, vertelt Peperkamp. Medewerkers staan 24 uur per dag, zeven dagen per week met de probleemjongeren in contact. Zodra iemand niet opdaagt, staat een begeleider voor de deur. Het project heeft uiteindelijk als doel om rugby in 2022 overal in Nederland als effectief middel in te zetten.

Tot nu toe heeft 80 procent van de voormalige deelnemers een baan of werkt hij of zij aan het behalen van een diploma. Turn-Over loopt momenteel in Alkmaar, Castricum en Den Helder. Amsterdam, Tilburg en Eindhoven zijn binnenkort aan de beurt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids