Normal_vaccinatie_inenting

Kinderen in Groot-Brittannië krijgen de komende tijd de griepprik toegediend, zodat hun grootouders minder snel ziek worden. Nederlandse experts staan ook open voor dit idee. Kinderen zijn vaker ziek en ouderen hebben veelal een lagere weerstand. Door ook kinderen een griepprik te geven, influenza onder kinderen tegen worden gegaan en worden ouderen minder snel ziek. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Vooral jonge kinderen die voor de eerste keer griep krijgen, zijn extra gevoelig voor influenza. Zij hebben nog weinig weerstand opgebouwd tegen de verschillende griepvirussen en hebben op scholen en crèches veel intensief contact met leeftijdsgenootjes, waardoor het virus zich snel verspreid”, zegt Ab Osterhaus, viroloog en griepdeskundige.

Kinderen steken hun ouders en grootouders ook vaak aan. Door de lagere weerstand van ouderen, is een griepje vaak niet alleen een griepje en kan het uitmonden in iets veel ergers. Mensen met medische aandoening en ouderen van 60+ krijgen hier al een griepprik. Voor kinderen, zwangere vrouwen en bijvoorbeeld zorgverleners is de griepprik nog niet breed beschikbaar gesteld. Nu krijgen kinderen In Finland, Groot-Brittannië en Oostenrijk al wel een brief in de bus voor de griepprik. Om te voorkomen dat zij ziek worden en om snelle verspreiding tegen te gaan.

Huisarts en griepexpert Ted van Essen ziet ook de voordelen. Hij denkt dan ook dat de Gezondheidsraad er verstandig aan doet om binnenkort het beleid rondom de griepprik aan te passen en de prik standaard aan kinderen aan te bieden. Uiterlijk in 2019 komt de Gezondheidsraad met een aangepast advies. 

Door: Redactie Nationale Zorggids