Normal_vaccinatie_prikken_inenten

In Groot-Brittannië komt de HPV-inenting voor jongens steeds dichter bij. Nederland zit momenteel in de onderzoekende fase en bekijkt of HPV-vaccinatie voor jongens zin heeft. De Gezondheidsraad brengt daar dit jaar nog advies over uit. Dat meldt RTL Nieuws. 

Als het aan hoogleraar Gemma Kenter ligt worden jongens ook ingeënt tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). HPV is de veroorzaker van baarmoederhalskanker en kan een rol spelen bij het ontstaan van andere vormen van kanker. “Aan de ene kant bescherm je daar jongens en mannen zelf mee, doordat de kans kleiner wordt dat ze zelf kanker krijgen. Aan de andere kant zorg je er zo ook voor dat het virus zich minder goed kan verspreiden, en worden dus ook minder vrouwen ziek”, aldus Kenter.

De hoogleraar denkt ook dat het voor ouders normaler wordt om hun dochter te laten vaccineren als ook jongens de inenting krijgen. Meisjes die HPV krijgen kunnen onvruchtbaar worden en levenslang blaasproblemen of seksuele problemen krijgen.

De Verenigde Staten, Oostenrijk en Australië zijn wat HPV-intenting betreft voorlopers. Daar worden jongens en meisjes al jarenlang ingeënt tegen het virus. 

Door: Redactie Nationale Zorggids