Normal_rss_entry-163504

Webcamafperser Aydin C. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot bijna elf jaar cel. Het gerechtshof gaf hem daarmee dezelfde straf als de rechtbank vorig jaar deed. De straf is ook conform de eis van het Openbaar Ministerie. Het is de maximale straf die Aydin kon krijgen.

Volgens het hof staat vast dat C. meer dan dertig minderjarige meisjes digitaal heeft gestalkt en afgeperst. Hij liet ze voor de webcam hun kleren uitdoen en seksuele handelingen verrichten. Daarvan maakte hij stiekem beelden en die gebruikte hij later om ze af te persen. Hij dreigde dat hij de beelden zou verspreiden, als ze niet opnieuw uit de kleren gingen voor hem.

C. zocht op chatsites als Habbo Hotel, MSN en Chatroulette contact met potentiële slachtoffers. Die dachten dat ze aan het chatten waren met een jong blond meisje, dat zich uitkleedde en hen uitdaagde hetzelfde te doen. Wat ze niet wisten, was dat de webcambeelden werden vastgelegd.

Een van zijn vermeende slachtoffers was de Canadese tiener Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 op 15-jarige leeftijd zelfmoord. Een maand voor haar dood had ze een video op YouTube geplaatst, waarin ze vertelde wat haar was overkomen, hoe ze werd gestalkt en hoe haar klasgenoten haar daarmee pestten. Voor die zaak wordt C. later berecht in Canada.

C. is ook veroordeeld voor oplichting van vier homoseksuele mannen en een poging daartoe.

Door: ANP