Normal_drinken_bier_jongere_jongen_tiener_drank_alcohol

Verkopers van alcohol via internet zullen aan strengere regels moeten voldoen om de verkoop aan minderjarigen tegen te gaan. Het toezicht daarop wordt gecentraliseerd naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid start vandaag de consultatie van een wetsvoorstel waarmee deze nieuwe regels worden vastgelegd. Dit meldt Rijksoverheid. 

Leeftijdscontrole van bestelling tot bezorging

Verkopers van alcohol via internet worden wettelijk verantwoordelijk om het naleven van de leeftijdsgrens in het hele proces van aankoop tot bezorging goed te bewaken. Als ergens in dit proces van bestelling tot aflevering iets niet goed gaat, is de verkoper wettelijk verantwoordelijk. Daarnaast moet bij de bestelling door de online aanbieder gecontroleerd worden of de koper 18 jaar is. Daarvoor moet een zogenaamd leeftijdsverificatiesysteem worden ingezet, waarvoor de online aanbieder verantwoordelijk is. Waar zo’n systeem precies aan moet voldoen wordt op dit moment nog uitgewerkt. 
 
Voor de bezorger moet helder zijn bij welke bestellingen controle van de alcoholleeftijd moet plaatsvinden, zodat dit bij de deur kan worden uitgevoerd. Het afleveren van alcohol bij meerderjarige buren zal niet langer toegestaan zijn.

NVWA mag zich voordoen als minderjarige

 

Verkopers van alcohol via internet zullen op de nieuwe regels worden gecontroleerd door de NVWA. Om zo effectief mogelijk te kunnen controleren, krijgen inspecteurs van de NVWA  de nieuwe bevoegdheid om zich voor te doen als minderjarige bij het kopen van alcohol via internet.
Doorgeven alcohol ook overtreding
 
In het Nationaal Preventieakkoord is in november 2018 afgesproken dat het doorgeven van alcohol door volwassenen aan minderjarigen ook een overtreding wordt in de Drank- en Horecawet. De regering geeft daarmee gehoor aan de zorgen van onder andere de horeca en gemeentelijke handhavers. Op dit moment kunnen alleen horeca-ondernemers en de jongere zelf worden aangesproken of beboet als een jongere in de horeca wordt aangetroffen met alcohol.
 
Door: Nationale Zorggids