Normal_robot__techniek

Kinderen uit Capelle aan den IJssel kwamen tijdens de vaccinatiedag aan het einde van maart in contact met een speciale zorgrobot. De introductie was zelfs zo succesvol, dat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) veel vaker zulke robots in wil zetten. Het zou het werk van deskundig personeel kunnen ondersteunen en biedt een speelse manier voor het kind om kennis te maken met de zorg. Dit meldt Telegraaf.

Wie naar binnen liep op de vaccinatiedag, werd bijvoorbeeld gegroet door de zorgrobot. Deze vroeg het kind ook om zijn of haar spierballen te laten zien. “Handig voor de prik en het stelt een kind meer gerust”, aldus directeur Willem Kramer. Volgens de directeur is zo’n robot voor een deel van Europa nog heel uniek, ondanks dat ze wel al vaker worden ingezet in de zorg. Ook is het volgens hem voor kinderen makkelijker om contact te maken met een laagdrempelige robot dan met een volwassene. “En ook bij autisme kan het worden ingezet, het schijnt daar heel goed te werken.”

Heftige thuissituatie

Samen met kinderen en het CJG wordt nu gekeken naar manieren waarop de zorgrobot nog meer ingezet kan worden. Zo zou het mogelijk ingezet kunnen worden bij heftige thuissituaties. Een robot zou het kind spelenderwijs kunnen laten praten over de gebeurtenissen thuis. Als er zoals bij de vaccinatiedag sprake is van een succes, kan de robot vaker ingezet worden. Wel wordt er voor gewaakt dat de expertise van deskundig personeel nooit wordt vervangen door een technische robot.

Door: Nationale Zorggids