Normal_kaars_overlijden_dood

Een 14-jarige vluchteling uit Syrië heeft zichzelf vorige week van het leven beroofd. Hij en zijn familie zochten al jarenlang een rustige plek om te verblijven. Toen ze hoorden dat ze ook in Nederland niet permanent welkom waren, ging er bij de jongen een knopje om. In het asielzoekerscentrum in Gilze in Noord-Brabant nam hij zijn eigen leven. Dit meldt Metro. 

Vlak nadat het nieuws over het niet krijgen van een verblijfsvergunning binnenkwam, stopte Ali met eten en praten. Hij was moe van het negen jaar vluchten van het ene naar het andere land. Vijf jaar lang zaten ze in een kamp in Libanon. Daarna kregen ze in Spanje een verblijfsvergunning, maar het kamertje waarin ze met zijn achten zaten, bleek onbewoonbaar. De asielaanvraag van de familie in Nederland werd afgewezen omdat Spanje hen al asiel had verleend. Toen de familie weer terugreisde naar Spanje, bleek de verblijfsvergunning niet meer geldig en moesten ze wederom tnaar Nederland afreizen.

Zware tijd in Spanje

De jongen heeft het volgens zijn familie heel zwaar gehad in Spanje waar ze op straat moesten slapen en te maken kregen met agressieve politiemannen. Toen Ali ook in Nederland slecht nieuws te verwerken kreeg, kon hij dat niet aan. In 2019 deed hij een eerste zelfmoordpoging, maar die mislukte door ingrijpen van zijn vader. De geestelijke gezondheidszorg (ggz) werd ingeschakeld, maar kon hem niet meer helpen. 

Door: Nationale Zorggids