Normal_hulplijn_telefoon

Na de tweede lockdown, toen ook de scholen weer opengingen, is het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon over pest voert met bijna 50 procent toegenomen. In april werden dagelijks gemiddeld 98 gesprekken hierover gevoerd, ten opzichte van een normaal gemiddelde van 65. De Kindertelefoon noemt deze cijfers ongekend en denkt dat kinderen bezig zijn met een inhaalslag. Dit meldt De Kindertelefoon. 

Tijdens de lockdown nam het aantal gesprekken over fysiek pesten af, maar dat is begrijpelijk, aldus De Kindertelefoon. Wel voerde het meer gesprekken over digitaal pesten. Na de tweede lockdown in april en mei nam het aantal telefoontjes en chatberichten over pesten weer toe. De afgelopen 2,5 jaar pre-corona stond het gemiddeld aantal gesprekken op 65 per dag. In april steeg het gemiddelde naar 98 en in mei naar 95 dagelijkse gesprekken hierover.

Week tegen Pesten

“In de zomervakantie was er een korte dip te zien, maar inmiddels zitten we in september al weer ruim 10 procent boven het gemiddelde. Uit ons onderzoek blijkt bovendien dat pesten grote gevolgen kan hebben voor kinderen”, zegt directeur Roline de Wilde van de Kindertelefoon. Kinderen die gepest worden zijn angstiger en voelen zich eenzaam. De directeur van de Kindertelefoon roept ouders, leerkrachten en kinderen op om te praten over pesten. “Het liefst op regelmatige basis, zowel thuis als in de klas.” Vanaf 27 september is het de Week tegen Pesten en De Kindertelefoon juicht de initiatieven in deze week toe. Veel scholen doen hieraan mee, net als NPO Zapp en het programma #mijnpestverhaal van de EO.

Door: Nationale Zorggids