Begeleiders Gezinshuis 't Pluspunt niet in het bezit van de juiste papieren

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft meerdere meldingen ontvangen over Gezinshuis ’t Pluspunt. In het Creils gezinshuis zou sprake zijn van onduidelijke regelgeving en zijn er zorgen over de kwaliteit van de werknemers die uithuisgeplaatste jongeren tot 21 jaar begeleiden. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Inmiddels zijn de meldingen en signalen over het gezinshuis alweer afgesloten of niet behandeling genomen, maar toch kwam de inspectie er langs op het moment dat er acht vaste jongeren en twee logees aanwezig waren. Inspecteurs signaleerden onder meer dat begeleiders niet op de hoogte waren van ontbrekende zwemdiploma’s bij jongeren. Ook zou een deel van de werknemers niet over de juiste papieren bezitten. Dit baart de inspectie zorgen, omdat het een kwetsbare groep jongeren betreft.

Bestuurder met een groot hart

De leefomgeving van de jongeren is sober en slaapkamers zijn kaal ingericht. In een van de slaapkamers was het matras te kort. Kussens vulden de lege ruimte op. Tegelijkertijd is er volgens de inspecteurs sprake van een bestuurder met een groot hart en zet ze zich hard in voor een fijne plek voor jongeren. Het team van medewerkers is betrokken. Gezinshuis ’t Pluspunt zegt de verbeterpunten ter harte te nemen en de kans te pakken om de verbeteringen door te voeren zodat kinderen de zorg krijgen die ze echt nodig hebben. Er komen twee gecertificeerde medewerkers in dienst en de organisatie is bezig met  het opzetten van een visie voor de woonvorm. Eind juli heeft het hiervoor een verbeterplan ingediend bij de IGJ.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsly