Normal_zwanger_zwangerschap

Op dinsdag 24 september organiseert het College voor de Rechten van de Mens  een themadag over zwangerschapsdiscriminatie. Uit onderzoek van het College blijkt dat discriminatie van zwangere vrouwen op het werk veel voorkomt. Dit meldt Medical Facts.

Uit een peiling van het College onder 750 moeders en zwangere vrouwen blijkt dat een derde van de vrouwen geregeld kritiek krijgt op hun zwangerschap van een leidinggevende. Een kwart van de vrouwen liep een promotie mis vanwege hun zwangerschap. Daarnaast hebben zwangere vrouwen 25 procent minder kans op verlenging van een contract.

Volgens Laurien Koster van het College hebben veel vrouwen al te maken met discriminatie op het moment dat ze solliciteren. “Je kan de vraag krijgen of je een kinderwens hebt maar daar hoef je helemaal niet op te antwoorden. Deze vraag mag eigenlijk niet eens gesteld worden,” aldus Koster. Veel zwangerschapsdiscriminatie komt door een gebrek aan kennis. Veel werknemers zouden bijvoorbeeld niet weten dat het niet verlengen van een contract omdat iemand zwanger is, officieel niet mag. Ook veel vrouwen weten niet dat er zoiets als zwangerschapsdiscriminatie bestaat, zegt Koster.

Op de themadag houdt het College een zitting over zwangerschapsdiscriminatie. De zitting is onder meer bedoeld om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Er staan twee zaken op de agenda van vrouwen die geen vast contract of verlenging hebben gekregen vanwege hun zwangerschap of moederschap. De zittingen vinden plaats in het pand van het College aan de Kleinesingel 1-3 in Utrecht en zijn voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is verplicht bij B. Bos via info@mensenrechten.nl.

© Nationale Zorggids