Logo_maxima_medisch_centrum

Twee ouders die hun dochter vlak na de geboorte verloren, hebben onlangs aangifte gedaan tegen het Máxima Medisch Centrum. Ook tegen de gynaecoloog is een klacht ingediend, maar in dit geval bij het medisch tuchtcollege. Vader en moeder zijn van mening dat de hulp tekort schoot voor en tijdens geboorte van hun dochter. Dat meldt Omroep Brabant. 

Niet alleen de gynaecoloog, maar ook verschillende artsen en een verpleegkundige zouden nalatig zijn geweest. Tijdens de zwangerschap had de vrouw al last van verscheidene complicaties, waar destijds niets aan werd gedaan.

De nacht voor de bevalling, werd ze opgenomen in het MMC wegens buikklachten. Op de dag dat ze zou bevallen, verloor ze al enkele malen bloed. Bekend was dat de navelstreng niet op de normale plek zat. Een complicatie die vaker voorkomt, maar wel dodelijk kan zijn voor de foetus. Het meisje kwam dan ook niet via de ‘normale’ weg ter wereld, maar via een keizersnede. Maar al snel bleek dat zij geen hartslag had. Hoewel artsen het voor elkaar kregen om het hart kloppend te krijgen, had het meisje tegen die tijd al te veel hersenschade opgelopen. Zij kwam snel te overlijden.

Het onderzoek naar het incident is momenteel in volle gang. Twee deskundigen vinden niet dat het ziekenhuis of de medewerkers nalatig zijn geweest, maar laten het ziekenhuis niet helemaal ongeschonden. Inmiddels heeft het MMC alvast allerlei protocollen aangescherpt, om zo incidenten in de toekomst hopelijk tegen te kunnen gaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids