Normal_vaccin_inenten

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: een nieuwe bevestigend onderzoek over het verband tussen het BRM-vaccin en autisme, suïcide in de jeugdzorg en een mazelenbesmetting in Nederland.

Maandag: nieuw St Jansdal Lelystad operationeel

Sinds eind vorige week is het MC Zuiderzee niet meer. Het failliete ziekenhuis heet vanaf nu St Jansdal. Patiënten kunnen daar alleen nog terecht voor dagbehandelingen en voor afspraken op de poliklinieken. De spoedeisende hulp is verdwenen en heeft plaats moeten maken voor een spoedpoli waar enkel kleine ingrepen worden uitgevoerd.

Ondertussen heeft de PVV Kamervragen gesteld omdat het vreest voor de vrije artsenkeuze door het faillissement. Het lijkt er namelijk op dat bij de overname door het St Jansdal één en ander misgaat. Zo is er volgens de curator sprake van een datalek, terwijl de artsen zeggen dat de curator weigert om patientgegevens door te geven. De PVV meent dat vrije artsenkeuze in het gedrang is door een tegenwerkende curator.

Dinsdag: BMR-vaccin veroorzaakt geen autisme

Het vaccin tegen de bof, mazelen en rodehond kan geen autisme veroorzaken. Dit stellen Deense onderzoekers na een nieuwe studie hiernaar te hebben uitgevoerd. Ook kinderen die al een verhoogd risico op autisme hebben, lopen door het BMR-vaccin niet een nog hoger risico.

Woensdag: toename suïcide gesloten jeugdzorg: geen verband geld- en personeelstekort

Het door politici gesuggereerde verband tussen financiële en personele tekorten en de toename van het aantal zelfdodingen in de jeugdzorg bestaat niet. Dat zegt Bas Timman, bestuurslid Jeugdzorg Nederland tegen de Nationale Zorggids. De problematiek is veel complexer en vraagt om oplossingen die dieper gaan dan extra geld of mensen.

Naast Timman, spraken wij ook met Lieke van Domburgh van Pluryn-Intermetzo en Frederique Coelman van Spirit/De Koppeling. Benieuwd naar wat zij van de problemen in de jeugdzorg vinden? Lees hier het interview.

Donderdag: student besmet met mazelen

In Maastricht is bij een student de mazelen vastgesteld. De niet-ingeënte student heeft zich nog onder de mensen begeven op de Universiteit van Maastricht. Daarom is iedereen op de faculteit geïnformeerd over de besmetting en zijn ook huisartsen in Zuid-Limburg en de huisgenoot van de student ingelicht. Vooralsnog lijkt het erop dat de ziekte zich niet heeft verspreid.

Vrijdag: MS-patiënten kunnen aanzienlijk deel van kosten Fampyra terugkrijgen

Fabrikant Biogen gaat voor MS- patiënten een terugbetalingsregeling opzetten waarbinnen zij – met terugwerkende kracht – direct een aanzienlijk deel van de aanschafkosten van het geneesmiddel Fampyra via een declaratie kunnen terugkrijgen. De regeling loopt van 1 januari 2019 tot en met de datum van de voorziene pakketuitspraak van het Zorginstituut over al dan niet opnemen van het middel in het basispakket.