Normal_zwanger1

Zo’n tien procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch, volgens onderzoek van UMCG. “Sommige vrouwen hebben het idee dat ze de controle kwijtraakten tijdens de bevalling”, vertelt psychotherapeut Bianca de Moor. “Ze voelden zich in de steek gelaten door hun partner of kregen niet genoeg steun en aandacht van medisch personeel.” Daar kunnen ze nog lang last van hebben.

Zelf had De Moor ook last van angstige gevoelens, maar dat was voorafgaand aan de bevalling. “Je hoefde het woord ‘bevallen’ maar te noemen, of ik voelde al lichte paniek opkomen.” Toch vond ze zwangerschappen fascinerend en wilde ze er alles over weten. In haar zoektocht naar meer informatie over bevallingen stuitte de psychotherapeut op EMDR-therapie, voluit: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Inmiddels helpt ze vrouwen met een bevallingstrauma, toekomstige moeders die tegen het belangrijke moment opzien, plus de partners van deze vrouwen. En dat laatste is best uniek in Nederland.

Hoe werkt EMDR? Op welke manier kunnen deze therapieën vrouwen en hun partners helpen? En zijn er ook risico’s aan verbonden? We vroegen het De Moor. Lees het hele interview hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs