Normal_van_rijn_2

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft vandaag ervaren hoe het is om dementie te hebben. De bewindspersoon stapte binnen in de nagebootste leefwereld van een dementerend persoon.

Een gesloten deur, maar geen sleutel. Te harde muziek, maar geen volumeknop. Wel foto’s, geen bekenden. De dementiesimulator (een ingerichte zeecontainer) zet haar gasten telkens op het verkeerde been en confronteert hen met gevoelens van vervreemding, eenzaamheid en angst.

Meer begrip dementie leidt tot betere zorg
‘Indrukwekkend en bruikbaar’, noemde Van Rijn de ervaring. ‘Want meer begrip voor dementerenden kan leiden tot betere zorg. Zolang het niet mogelijk is van dementie te genezen, moeten we de ziekte zo dragelijk mogelijk maken voor patiënt, familie en mantelzorger.’
 
Het kabinet maakte onlangs bekend de komende vier jaar 32,5 miljoen euro te steken in het Deltaplan Dementie voor wetenschappelijk onderzoek naar de hersenaandoening.
 
Into D’mentia tot 5 juli in Den Haag
De simulatie is onderdeel van Into D’mentia. De simulatie is tot 5 juli in Den Haag te bezoeken op het terrein van ZonMw.
 
© Nationale Zorggids