Logo_logo_ropcke_zweers_ziekenhuis_saxenburg

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg heeft vorig jaar een verlies geboekt van ruim zes ton. Dat blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag van de Saxenburgh Groep waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt. De nieuwbouwplannen van de zorginstelling komen hierdoor mogelijk in gevaar. Dat meldt Medisch Contact.

De Saxenburgh Groep ontstond in 2004 uit een fusie tussen het Overijsselse ziekenhuis en enkele verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio. Uit de jaarrekening blijkt dat de hele groep vorig jaar een keurige winst maakte van ruim een half miljoen op een omzet van ruim 112 miljoen euro. Bij nadere beschouwing blijkt de winst bij de ouderenzorg echter een fors verlies bij het ziekenhuisdeel te maskeren.

Het financiële verslag laat zien dat de ouderenzorg een winst van 1,2 miljoen opleverde op een omzet van bijna 48 miljoen euro. De ziekenhuisdivisie boekte 640.000 euro verlies op een omzet van bijna 65 miljoen euro. De divisie bestaat naast het ziekenhuis in Hardenberg uit een dagziekenhuis in Coevorden en drie poliklinieken in Ommen, Westerhaar en Slagharen.

Bestuurders Pauline Terwijn en Henk van der Wal van Saxenburgh Groep schrijven het verlies van het ziekenhuis vooral toe aan de kwaliteit van het gebouw. 'Het huidige gebouw biedt geen optimale logistieke mogelijkheden, waardoor patiëntenstromen niet geoptimaliseerd kunnen worden.' Terwijn en Van der Wal ambiëren nieuwbouw voor het ziekenhuis maar voorzien problemen in de financiering ervan. De vermogenseisen die door de banken gesteld worden zijn volgens de bestuurders niet haalbaar.

© Nationale Zorggids