Normal_cancer-prostate-examen--e1322126249330

Mannen met hogere concentraties van het mineraal selenium in hun lichaam lopen minder risico op gevorderde stadia van prostaatkanker. Het risico in vergelijking met mannen lage waarden selenium is zestig procent lager. Dat meldt Gezondheidsnet.

Selenium is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, schaal- en schelpdieren en groente. Het mineraal is een essentieel sporenelement dat mogelijk een beschermend effet heeft tegen protaatkanker. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ voerden een studie uit onder meer dan 58.000 mannen van 55 tot 69 jaar naar het verband tussen de inname van selenium en het risico op protstaatkanker.

De onderzoekers keken specifiek naar gevorderde prostaatkanker. “Dit type heeft een slechte prognose en is daarom het meest relevant om vanuit gezondheidsperspectief te bestuderen,” zegt professor Piet van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht en projectleider van het onderzoek. “Andere studies onderzochten prostaatkanker als geheel, dus ook niet-agressieve vormen. Het verband met selenium blijkt het sterkst bij de gevorderde stadia van prostaatkanker,” aldus Van den Brandt.

Volgens Van den Brandt levert het Maastrichtse onderzoek belangrijk aanvullend bewijs dat een lage seleniumwaarde een risicofactor is voor gevorderde prostaatkanker. Dat is van belang omdat er weinig andere risicofactoren voor het ontstaan van prostaatkanker bekend zijn. Nader onderzoek is nodig om te bepalen of een hogere inname van selenium het risico op prostaatkanker effectief kan verminderen bij mannen met lage seleniumwaarden, zegt Van den Brandt.

Voor het onderzoek zijn mannen onderzocht waarvan de inname van selenium relatief laag is. Volgens Van den Brandt is dat belangrijk omdat verschillende eerdere studies werden uitgevoerd in landen met hogere seleniumwaarden. Dat werd vaak geen verband gevonden tussen selenium en prostaatkanker. Het gehalte selenium werd gemeten in de teennagels van de onderzochte mannen. Selenium kan ook bepaald worden in bloed maar dat geeft slechts een beel van de korte termijn blootstelling aan selenium. Een goed beeld van de lange termijn opname van selenium is essentieel bij onderzoek naar kanker met een langdurig ontstaansproces, zoals prostaatkanker.

© Nationale Zorggids