Normal_bejaard_koppel_relatie_ouderen

Drie van de vier Nederlandse senioren voelt geen angst voor de dood, maar wel voor een eventuele lijdensweg. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder leden van de seniorenorganisatie Unie KBO. 

De resultaten van het onderzoek verschenen gisteren in een speciaal themanummer van het ledenmagazine Nestor dat geheel in het teken staat van de dood. Bijna zeven van de tien senioren weten in grote lijnen hoe hun uitvaart eruit gaat zien. Uit het onderzoek, waaraan meer dan 600 senioren deelnamen, blijkt dat cremeren bij de meeste mensen de voorkeur heeft: 72 procent kiest voor crematie, 26 procent wil begraven worden. De ouderen zijn niet bang voor de dood, maar wel voor een eventuele lijdensweg; zeven van de tien senioren geeft aan hier tegenop te zien. Door 18 procent is hierover een wilsverklaring opgesteld.

Dat de Nederlandse senioren berusten in hun einde, heeft waarschijnlijk te maken met het vertrouwen in de gedachte dat er leven na de dood is. Van de gelovigen vertrouwt 72 procent op een leven na de dood. 57 procent van alle gelovige ondervraagden gelooft in engelen, 24 procent in de duivel en volgens 74 procent van de gelovige senioren bestaan wonderen - een kwart van hen zegt zelf een wonder te hebben meegemaakt.

Als het mogelijk zou zijn om het eeuwige leven hier op aarde te verkrijgen, zouden zeven van de tien senioren hiervoor bedanken. De meest gehoorde reden wordt verwoord door Annie (80): 'Juist die eindigheid maakt het leven boeiend. Ik heb het gevoel dat mijn leven bijna af is en langer doorgaan zou alleen meer van het zelfde zijn. Daarbuiten wil ik plaats maken voor de volgende generaties.'

© Nationale Zorggids