Normal_copyright_stockfreeimages_natuur_wandelen_bejaarde_stok_oudere_

Patiënten met artrose aan hun knie of heup blijken minder pijn te hebben na het volgen van het internetprogramma 'Artrose in beweging'. Het programma zorgt ervoor dat wandelen, boodschappen doen en fietsen veel makkelijker gaat. Dit kwam naar voren uit onderzoek van   Daniël Bossen in opdracht van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Artrose is een reumatische ziekte waarbij slijtage optreedt in de gewrichten. Patiënten hebben veel pijn tijdens het bewegen, waardoor ze dit steeds minder doen. Zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht waarin de artrose en de gevolgen ervan erger worden. De precieze oorzaak van artrose is nog steeds niet achterhaald. Wel is duidelijk dat de klachten door matig intensief bewegen kunnen afnemen.

Promovendus Daniël Bossen onderzocht 100 patiënten met artrose die deelnamen aan het internetprogramma 'Artrose in beweging' en vergeleek hen met een met een even grote controlegroep die het programma niet volgde. Bossen constateert dat 44 procent van de deelnemers na drie maanden minder last heeft van de artrose, tegenover slechts zeven procent in de controlegroep.

De patiënten blijken na het volgen van het programma beter te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Activiteiten zoals traplopen, hurken, boodschappen doen en wandelen worden als makkelijker ervaren en er is minder pijn. Volgens Bossen maakt het programma de patiënten ervan bewust dat ze kunnen blijven bewegen zonder de artrose te verergeren. 'Het programma werkt ook als een stok achter de deur om regelmatig te bewegen.'

Het programma is vrij te gebruiken via www.artroseinbeweging.nl. Daniël Bossen promoveert op 9 mei aan Tilburg University.

© Nationale Zorggids