Normal_noten

Mensen die regelmatig noten of pinda's eten, hebben een grotere kans om ouder te worden. Daarnaast krijgen deze eters minder snel last van ademhalingsziekten, diabetes en aandoeningen als alzheimer. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht, meldt de NOS.

De onderzoekers volgen sinds 1986 120.000 mensen, die vragenlijsten moesten invullen en regelmatig werden onderzocht. Vijftien gram noten of pinda's per dag eten heeft een positieve invloed op de levensverwachting, zo schrijven de onderzoekers. Meer dan vijftien gram noten heeft overigens weinig effect op de levensverwachting.

Ook kwamen ziektes als kanker of hartklachten minder voor bij noten- en pindaliefhebbers. Noten zitten vol goede vitaminen zoals onverzadigde vetten, vezels en anti-oxidanten zeggen de onderzoekers. Wie denkt dat veel pindakaas eten ook gunstig is voor de levensverwachting, heeft het mis. Volgens de wetenschappers vermindert het effect van pure noten doordat in pindakaas veel zout en plantaardige olie zit. 

© Nationale Zorggids