Normal_normal_homo_gay

Verpleeghuis dr. Sarphatihuis is van plan om een speciale afdeling op te zetten van homoseksuele ouderen. Het Amsterdamse verpleeghuis is hiermee de eerste in Nederland die een dergelijke heeft. Dat meldt Nursing. 

Locatiemanager Vera van Voskuijlen zegt dat de afdeling niet veel zal verschillen van andere afdelingen. Het enige verschil is dat de ouderen met andere homoseksuelen wonen en ook de verzorgende zijn homoseksueel. “In de ouderenzorg is het samenleven met ouderen die dezelfde levensvisie hebben niet onbekend: kunstenaars, christelijken, vegetariërs, Indische mensen, ze vinden het vaak prettig om met gelijkgestemden hun oude dag door te brengen. Dat geldt ook voor sommige roze ouderen”, zegt Van Voskuijlen

Volgens haar delen de ouderen vaak een zelfde levensverhaal. “Het uit de kast komen, het niet hebben van kinderen of getrouwd zijn, de roerige tachtiger jaren waarin veel homoseksuelen stierven aan AIDS. Het kan fijn zijn om met mensen te wonen die je niet zoveel hoeft uit te leggen, waar je jezelf kunt zijn.”

Het verpleeghuis hoopt aan het einde van dit jaar of aan het begin van het volgende jaar de afdeling te openen. Er is voor plaats voor tien tot twintig bewoners. 

© Nationale Zorggids