Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde__2_

Ouderen ervaren meer geluk en voelen zich meer thuis als er een afbeelding van een bekende voordeur uit het verleden op hun nieuwe voordeur is geplakt. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. De zogeheten 'True Doors' worden ingezet om de ouderen iets positiefs uit het verleden mee te geven, meldt de NOS.

Slechts een klein aantal zorginstellingen heeft de deuren in gebruik, daarom is het onderzoek ook kleinschalig uitgevoerd. Toch vindt het Trimbos Instituut het nuttig om verschillende pogingen om de zorg voor dementerenden te verbeteren te meten. "Met het oog op de te verwachte groei van het aantal patiënten is het van belang om zo veel mogelijk projecten die de bedoeling hebben de patiënt meer een thuisgevoel te geven goed te monitoren", zegt Iris van Asch van het Trimbos Instituut. 

De deur voor de oudere wordt gemaakt in overleg met de familie. Van de oude voordeur wordt een foto gemaakt. Als dat niet mogelijk blijkt omdat de deur bijvoorbeeld niet meer bestaat, wordt met fotoshop getracht een vergelijkbare deur te maken. Een bijkomend voordeel is dat ouderen in het verzorgingshuis hun eigen voordeur beter kunnen vinden, omdat alle deuren niet meer allemaal hetzelfde zijn.

Verzorgingshuis D'n Aok in Veenendaal heeft meegegaan de proef en vindt de resultaten bemoedigend. "Je hebt, omdat ze een eigen voordeur hebben, echt het gevoel dat je bij de mensen thuiskomt en niet in een instelling”, zegt een verpleegkundige van D'n Aok. “Ze hebben echt een huisje gekregen, met een eigen voordeur en dat is prachtig."

© Nationale Zorggids