Normal_thuiszorg

Aanbieders van thuiszorg hebben grote moeite om aan de zorgvraag te voldoen. In korte tijd hebben al twee thuiszorginstellingen en cliëntenstop afgekondigd. Het gaat om Vierstroom Zorg Thuis in Zuid-Holland en Stichting Zorgcentra Rivierenland in Noord-Brabant. Dat meldt Trouw.

Voorheen konden ouderen vaak terecht in een verzorgingstehuis, maar het kabinet wil graag dat ouderen langer thuis blijven wonen. Hierdoor komt er meer druk op de thuiszorg, met een cliëntenstop bij enkele instellingen tot gevolg. Voor staatssecretaris Van Rijn is dat een flinke tegenvaller. Hij zei onlangs de negatieve gevolgen van een dergelijke maatregel ‘onacceptabel’ te vinden. "Ik ga ervan uit dat aanbieders en verzekeraars in overleg met elkaar ervoor zorgen dat niemand verstoken blijft van zorg”, aldus Van Rijn.

ActiZ, de belangenvereniging van onder meer thuiszorgaanbieders, denkt dat er meer instellingen maatregelen moeten nemen. Instellingen hebben namelijk te maken met duizenden extra ouderen, terwijl ze minder geld krijgen. Volgens ActiZ dreigt voor dit jaar een tekort van 242 miljoen euro.

Zorgbestuurders zijn vooral niet blij met zorgverzekeraars, die eisen dat zorginstellingen alles tot een overschrijding van vijf procent zelf moeten betalen. "Het hele jaar is ons door verzekeraar CZ gezegd dat we er wel uit zouden komen", zegt Jeroen van den Oever, voorzitter van Fundis, waar Vierstroom Zorg Thuis onder valt. "Wij zijn daarom doorgegaan met zorg leveren. Pas onlangs hoorden we dat we een groot deel zelf moeten betalen. CZ heeft ons dus gewoon aan het lijntje gehouden."

© Nationale Zorggids