Normal_verpleeg

Nederlandse verpleeghuizen mogen vaker afwijken van wetten en regels, met als doel de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Bijna 700 verpleeghuizen hebben zich voor deze proef aangemeld bij staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Dat meldt de NOS.

Onderdeel van de proef is dat de zorginstellingen meer ruimte krijgen om zelf te bepalen waar ze hun budget aan besteden. Bovendien hoeven ze minder administratie bij te houden.

De huidige wetten en regels zouden te rigide zijn, zo vinden de 670 deelnemende verpleeghuizen. Een aantal verpleeghuizen gaat het mogelijk maken dat bewoners gebruikmaken van dagbesteding die buiten de instelling wordt aangeboden. Een patiënt moet bijvoorbeeld zelf kunnen bepalen hoe hij zijn vrije tijd besteedt en naar welke kapper hij gaat. In dit experiment krijgen verpleeghuizen daar meer ruimte voor.

Van Rijn was gisteren aanwezig bij zorginstellingen Frankeland in Schiedam om uitleg te geven over de proef. Volgens de bewindsman is het enthousiasme voor het experiment overweldigend.

© Nationale Zorggids