Normal_attention-148478_640

Net als chronisch zieken en gehandicapten kunnen gemeentelijke medewerkers in aanmerking komen voor een gemeentelijke tegemoetkoming in hun ziektekosten. Uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) blijkt dat de tegemoetkoming voor ambtenaren in ruim 65 procent van alle 393 gemeenten hoger is dan de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten. Dit meldt het Z.I.C.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namens alle gemeenten collectieve zorgverzekeringen afgesloten met IZA en Zilveren Kruis. Om ambtenaren te stimuleren voor deze collectiviteiten te kiezen, bieden gemeenten hun medewerkers een tegemoetkoming aan van 168 euro tot 296 euro per jaar. De gemeentelijke bijdragen voor ambtenaren, zo blijkt uit het onderzoek, zijn vaak hoger dan de gemeentelijke bijdragen voor chronisch zieken en gehandicapten. 
 
Gemeenteambtenaren die minder verdienen dan 2575 euro per maand ontvangen jaarlijks een gemeentelijke bijdrage van 296 euro wanneer zij een collectieve zorgverzekering afsluiten bij IZA of Zilveren Kruis. Nadat Wtcg en de Cer voor minima werden afgeschaft, hebben maar liefst 173 gemeenten besloten geen gemeentelijke tegemoetkoming te verstrekken voor chronisch zieken en gehandicapten. In 85 andere gemeenten valt de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten lager uit dan de tegemoetkoming van 296 euro die ambtenaren jaarlijks krijgen. In slechts 30 gemeenten is de bijdrage voor chronisch zieken en gehandicapten hoger dan de tegemoetkoming voor ambtenaren. 
 
Daarnaast lijken gemeenten hogere collectieve kortingen op de zorgpremie te verstrekken aan gemeenteambtenaren dan aan chronisch zieken en gehandicapten. Zo kunnen de kortingen voor ambtenaren op de aanvullende verzekering vanuit de GezondSamenPolis, de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis in samenwerking met de VNG, oplopen tot wel 23,5 procent. De kortingen die vanuit de gemeenten worden verschaft op de aanvullende verzekering voor minima variëren echter van 7,5 procent tot 10 procent op de premie voor de aanvullende verzekering. 
 
© Nationale Zorggids