Normal_muziek

Mensen met dementie kunnen via Radio Remember dagelijks naar muziek luisteren uit hun eigen jeugd. Dat blijkt erg populair onder ouderen, want uit onderzoek van de Haagse Hogeschool is gebleken dat meer dan de helft van de ouderen dit initiatief waardeert. Dat meldt Zorgvisie. 

De muziekprogrammering van het radiostation is afgestemd op het dagritme van dementerenden. Zo wordt er 's ochtends rustige muziek gedraaid en wordt het in de middag iets pittiger. Op zondag is er kerkmuziek te horen.

Radio Remember is een initiatief van Machgiel Bakker en de lectoraten Psychogeriatrie en Informatietechnologie & Samenleving van de Haagse Hogeschool. Op de zender is muziek uit de jaren 1945-1963 te horen. “Dat is de periode waarin deze generatie zelfstandig werd en een eigen muzieksmaak ontwikkelde”, zegt Bakker. Radio Remember is de afgelopen zomer gestart met hun programmering.

Vorige week werd ook bekend dat Stichting Alzheimer Nederland in samenwerking met online muziekdienst Spotify een afspeellijst heeft gemaakt met muziek voor Alzheimer-patiënten. De muzieklijst maakt deel uit van de campagne 'Muziekherinneringen', een samenwerking tussen Alzheimer Nederland en Spotify. Het zou de mensen met dementie veel goed doen om naar muziek te luisteren. 

© Nationale Zorggids