Logo_anbo_logo

Nadat de gemeente een Wmo-aanvraag heeft binnengekregen, moet deze een keukentafelgesprek aangaan met de aanvrager. Tijdens dit gesprek hoort de zorgwens op tafel te komen, maar er blijkt vaak helemaal geen keukentafelgesprek plaats te vinden. Wanneer het gesprek wel plaatsvindt worden mensen nauwelijks geïnformeerd over het recht op onafhankelijke hulp, blijkt uit onderzoek van ouderbond ANBO. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De ANBO onderzocht de zorgaanvraag bij 900 mensen in 2015. Een derde van de ondervraagden kreeg helemaal geen gesprek, maar werd slechts opgebeld door de gemeente. Twee derde werd er niet van op de hoogte gesteld dat ze recht hebben op onafhankelijke hulp. Meer dan de helft van de ondervraagden was niet voorbereid op een gesprek met de gemeente. Dit had er deels mee te maken dat ze er geen hulp of ondersteuning bij hadden.

Woensdag vindt er in de Tweede Kamer overleg plaats over de maatschappelijke ondersteuning aan ouderen en zieken. De rechten van de kwetsbare mens moeten beter in stand gehouden worden, zo vindt de politiek. “We willen dat er een wettelijke basis komt voor zorg en ondersteuning door gemeenten. Dus; geen verschillen meer tussen Middelburg en Groningen, maar overal dezelfde zorg voor mensen die dat nodig hebben”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten.

©Nationale Zorggids