Normal_scooter_scootmobiel

Scootmobielen hebben geen unieke vergrendeling. Dat betekent dat mensen met hetzelfde model scootmobiel elkaars slot kunnen openen. Het slot is volgens de fabrikant niet bedoeld om ervoor te zorgen dat scootmobiels niet gestolen kunnen worden, meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). 

Door de modellen allemaal eenzelfde slot te geven is het gemakkelijker om scootmobielen te hergebruiken. Het slot is er ook eigenlijk niet om vervoersmiddel te vergrendelen, maar dient als onderbreking van het stroomcircuit, zegt directeur van Os Medical Wijnand van Os. De organisatie is producent van scootmobielen. 

Scootmobielen worden in het kader van de Wmo vaak in bruikleen gegeven, daarom heeft de gebruiker het meeste aan een universeel slot. “De gebruiker is vaak op leeftijd en een beetje vergeetachtig. De leverancier kan snel een vervangende sleutel leveren bij verlies, vaak zonder bijkomstige kosten”, zegt Roelf van Run, directeur van de branchevereniging van medische hulpmiddelen Firevaned. Problemen zijn alleen aan de orde als de scootmobiel wordt gestald, denkt Van Run.

Ouderen- en gehandicaptenorganisaties stellen dat mensen steeds vaker een tweedehands scootmobiel kopen of via hun pgb eentje kopen. Dan is de scootmobiel de verantwoordelijkheid van de eigenaar en is het wel degelijk een probleem als deze gestolen wordt. “Als fabrikanten een universeel slot willen, dan liever met een pincode in plaats van een sleutel. Lukt dat niet, dan lijkt het mij het best om unieke sleutels te maken”, aldus ANBO-directeur Liane de Haan. 

©Nationale Zorggids