Normal_dementie_alzheimer_bejaard

Tinybots zijn kleine, sociale robots die mensen met dementie en hun familie ondersteunen. Om het leven voor mensen met dementie draaglijker te maken, hebben Wang Long Li en Robert Paauwe de zogenoemde Tinybots ontwikkeld. De kleine robots dragen de naam Tessa en delen herinneringen, spelen muziek af of stellen activiteiten voor. De eerste tehuizen in Rotterdam maken er bij wijze van proef al gebruik van. Onlangs won het project de Rotterdamse Startersprijs. En over anderhalf jaar zijn de eerste Tinybots in Nederland verkrijgbaar. Dat meldt Metro.

Via een app zijn herinneringen en muziek bij de robot in te voeren. Tessa meldt vervolgens in een vriendelijke stem de herinneringen en speelt de muziek af. Wanneer het een tijdje stil is in huis, stelt de robot bijvoorbeeld een wandeling voor. Dementie is een periode waarin er veel stress voorkomt bij de persoon zelf en familie. De ouderen voelen zich vaak onzeker. Daarnaast is overbelasting bij mantelzorgers een veel voorkomend probleem. “Robot Tessa neemt een groot deel van deze zorgen weg”, zegt Wang. 

“Alzheimer is een nare ziekte. Mensen met dementie leven voortdurend in onzekerheid over wat er gaat gebeuren. Mensen raken zichzelf langzaam kwijt. Ze verdwalen in een bekende omgeving en vergeten vaak simpele dingen zoals eten of drinken”, aldus Wang Long Li. Voor zijn PhD-onderzoek aan de TU Delft sprak hij tientallen mensen met dementie, hun mantelzorgers en zorgprofessionals. Ook Paauwe volgde zijn technische studie daar.


©Nationale Zorggids