Normal_vrouw_oud_ouderen_bed_ziek235

Alle 70-plussers die op de spoedeisende hulpafdeling (SEH) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) terechtkomen worden gescreend op tekenen van mishandeling. Ouderenmishandeling lijkt de afgelopen jaren te zijn toegenomen mede door het aantal overbelaste mantelzorgers en vergrijzing. Staatssecretaris Van Rijn laat onderzoek doen naar deze vorm van mishandeling, zo maakte hij vorig jaar bekend. Het ziekenhuis in Den Bosch wil een steentje bijdragen aan de landelijke aanpak van ouderenmishandeling door hiervoor meer bewustwording te creëren bij hulpverleners. Dat meldt NRC.

Jessica Vrolijk, aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling in het JBZ, zegt dat ouderenmishandeling een blinde vlek is in ziekenhuizen. “Zorgverleners zien het vaak niet, of durven het niet te zien, bijvoorbeeld omdat ze het gesprek erover lastig vinden”, zegt Vrolijk. Zo'n één op de twintig ouderen wordt mishandeld, waarbij het veelal gaat om zorgonthouding (één op de drie). Daarbij is vaak sprake van onbewuste mishandeling. Maar het Bossche ziekenhuis ziet dat twee op drie ouderen die binnenkomen van zorg onthouden zijn door een mantelzorger. In het eerste halfjaar van 2016 onderzocht het ziekenhuis 861 oudere patiënten die op de SEH belandden. Bij 54 van hen werden sporen van mishandeling gevonden.

Dat ouderenmishandeling alleen maar gebroken botten of blauwe plekken betreft is onzin, vindt geriater Paul Dautzenberg. Samen met Vrolijk leidt hij het project ouderenmishandeling. Lichamelijke mishandeling komt zeker voor, maar dat is vaak meer zichtbaar dan bijvoorbeeld onbewuste mishandeling door een mantelzorger. Het ziekenhuis heeft inmiddels afspraken gemaakt met Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld. Ook zijn afspraken gemaakt met zorgverleners die bij patiënten thuiskomen. Een volgende stap is om alle ziekenhuismedewerkers bewust te maken van ouderenmishandeling. Ouderen komen vaak niet direct bij een geriater terecht, maar op de afdeling cardiologie. Daarom moeten alle afdelingen de signalen van ouderenmishandeling kunnen herkennen.

Onlangs kwam een bejaarde vrouw in het ziekenhuis terecht die bij haar dochter inwoonde. Zij had beloofd voor haar moeder te zorgen, maar de zorgvraag werd te ingewikkeld. Zwaar verwaarloosd kwam de oudere vrouw in het ziekenhuis. “We hebben het bespreekbaar gemaakt door tegen de dochter te zegen: het moet ook voor jou heel zwaar zijn. Zij beaamde dat, maar wilde de belofte van haar moeder niet verbreken. Toen hebben wij gezegd: maar medisch gezien is het niet meer verantwoord, laten we een oplossing zoeken. De situatie had twee slachtoffers”, aldus Dautzenberg. 

© Nationale Zorggids