Normal_copyright_stockfreeimages_gelukkig_koppel_bejaarden_ouderen

Een student van de Willem de Kooning Academie heeft een loopkruk en rollator ontwikkeld voor 65-plussers die kunnen worden omgezet als sekshulpmiddel. Hiervoor sprak hij met huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en seksuologen. De rollator en loopkruk zijn in het dagelijks leven te gebruiken als normaal hulpstuk, maar zijn even snel om te zetten als sekshulpstuk. Dat meldt Algemeen Dagblad.

De vierentwintigjarige student Glenn da Silva onderzocht welke seksposities het meest comfortabel zijn voor ouderen met een zwakke rug of knieën. Hij paste de hulpmiddelen aan op de posities lepeltje-lepeltje en de vrouw bovenop. Het zitvlak van de nieuwe rollator beweegt mee en de loopkruk is te transformeren in een statief voor het been. “Seks is een basisbehoefte, maar voor ouderen het minst toegankelijk. Seks en ouderdom lijken niet bij elkaar te mogen horen”, zegt Da Silva. De nieuwe hulpmiddelen heeft hij Love Assist genoemd.

De student vindt dat er meer aandacht moet komen voor het seksleven op latere leeftijd. Uit recent onderzoek blijkt dat ouderen hier ook behoefte aan hebben. 82 procent van de Nederlandse mannen tussen de 65 en 70 jaar oud heeft het afgelopen half jaar seks gehad. Toch lijkt er een taboe te rusten op ouderen en seks, zegt ook woordvoerder Joeri Veen van ouderenorganisatie ANBO tegen het AD. Hij is positief over de nieuwe hulpmiddelen, eerder werd er niet veel aandacht besteed aan de behoeften van ouderen om seks te hebben. Het is bijvoorbeeld nu pas normaal om van aangepaste bedden een tweepersoonsvariant te maken.

Da Silva is nog op zoek naar geïnteresseerde partijen om de hulpmiddelen op de markt te brengen. Naast ANBO, zijn ook de ouderen enthousiast. Echter moet er nog gewerkt worden aan de uitstraling van de prototypes. De student wil snel een webshop openen. Iedereen die een dergelijk hulpstuk wil kopen kan daar zelf kiezen in welke kleur en of er bijvoorbeeld nog een bontje aan het beensteun toegevoegd moet worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids