Logo_fnv_logo

Vandaag houden medewerkers van verpleeghuizen en thuiszorgmedewerkers door het hele land waarschuwingsacties. Daarmee willen ze een signaal afgeven voor een goede nieuwe cao met echte banen en tegen de onderbezetting, waarmee ze dagelijks te kampen hebben. Dat meldt FNV.

“We zijn inmiddels al maanden in gesprek om tot een nieuwe cao te komen voor de verpleeg, - verzorgingshuizen en thuiszorg. De problemen van doorgeslagen flexibilisering, werkdruk en onzekerheid in de zorg willen we aanpakken. Maar de werkgevers blijven weigeren om deze problemen op te lossen”,  aldus Sarah Dobbe, cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn.

“De race naar beneden heeft in de ouderenzorg de bodem bereikt. Kleine contracten en hyperflexibele roosters zorgen ervoor dat kwetsbare ouderen voortdurend verschillende gezichten zien. De werkdruk is enorm gestegen. In de thuiszorg ben je je baan bij elke aanbesteding van een gemeente niet zeker. En deze aanbestedingen zijn er jaarlijks. In ruil daarvoor wordt er ook nog aan de onregelmatigheidstoeslag getornd. Een compleet gebrek aan waardering”,  vervolgt Dobbe.

Op woensdag 14 september worden de onderhandelingen voor een nieuwe cao hervat. “We willen de race naar beneden stoppen, door onder meer afspraken te maken over echte banen en over een goede waardering van de zorgmedewerkers. Als we niet tot goede afspraken kunnen komen, sluiten we verdere acties niet uit”,  besluit Dobbe. 

Door: Redactie Nationale Zorggids