Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Vorige week werd bekend dat de ledenvergadering van Actiz heeft besloten het aanleveren van gegevens van verpleeeghuizen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg op te schorten. Het gaat om indicatoren van het veld die deze zomer zijn vastgesteld door de organisaties van zorgaanbieders in overleg met cliëntenorganisaties en andere partijen. Doel daarvan is om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dat meldt IGZ.

De IGZ vraagt deze kwaliteitsgegevens in het kader van risicogericht toezicht. Het besluit om de indicatoren nu niet aan te leveren belemmert niet alleen het werk van de IGZ, het zorgt er ook voor dat deze kwaliteitsinformatie niet beschikbaar komt voor cliënten en hun naasten. Op 10 oktober heeft de IGZ aan Actiz verzocht het besluit om het leveren van deze indicatoren op te schorten zo snel mogelijk in te trekken. De IGZ is bereid tot overleg over de planning en over de wijze van openbaarmaking en duiding van deze informatie.

“Ik herken me in het geheel niet in de verwijten aan de IGZ over een onzorgvuldig proces. In de periode vanaf 3 juni tot eind augustus is intensief met alle partijen uit de Taskforce tijdens vele besprekingen gezamenlijk gesproken over de uitvraag van de indicatoren en zijn de thema’s met elkaar gewisseld”, zo schrijft inspecteur-generaal Van Diemen van de IGZ in een brief aan ActiZ. Tijdens deze gesprekken is door ActiZ niets gezegd over eventuele onduidelijke of niet invulbare vragen. Ze is teleurgesteld in de manier waarop de brancheorganisatie zich opstelt ten opzichte van de IGZ. 

Door: Redactie Nationale Zorggids