Normal_bouwen1

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst wil de bouwregels voor huizen en gebouwen versoepelen. Belangenorganisaties, waaronder Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland, vrezen dat huizen hierdoor minder toegankelijk worden voor ouderen en mensen met een beperking. Dat meldt NOS.

Met de versoepelde regels geeft minister Blok organisaties en particulieren meer bouwvrijheid. Op dit moment gelden er bepaalde regels voor bijvoorbeeld de afmeting van deuren en gangen. Als het aan  de minister ligt, zijn die regels binnenkort niet meer nodig. Rolstoelgebruikers vrezen dat huizen en gebouwen hierdoor minder toegankelijk worden. Met de soepelere bouwregels kunnen mensen of organisatie besluiten deuren of gangen minder breed te maken.

Ouderen en chronisch zieken maken zich tevens zorgen over de niet langer verplichte berging en het balkon. Door beiden te schrappen worden mensen die veelal aan huis zijn gebonden, nog minder gemotiveerd om naar buiten te gaan. Een berging wordt veel gebruikt door mensen die een scootmobiel, een rollator of elektrische fiets hebben.

Volgens de belangenorganisaties wordt het huidige probleem van het vinden van een geschikte woonruimte voor mensen met een beperking alleen maar erger als de soepelere bouwregels doorgang vinden. Zij pleiten daarom voor landelijke eisen om de toegankelijkheid van gebouwen, zoals dat in het VN-verdrag voor de rechten van de mens met een beperking staat, in stand te houden. Minister Blok deelt de vrees echter niet. De bouwwereld dienst volgens hem rekening te houden met ouderen en mensen met een beperking.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid moet voor 15 december een nieuwe uitwerking van het VN-verdrag presenteren, nadat een eerder ‘Besluit Toegankelijkheid’ werd afgewezen.

Door: Redactie Nationale Zorggids