Normal_bejaarde_en_verzorger

Verpleeghuizen kampen steeds meer met onderbezetting. Sarah Dobbe van de FNV pleit voor een bezettingsnorm voor personeel, want hoe het nu gaat kan niet meer. In sommige verpleeghuizen 's nachts is er op een afdeling met honderd bewoners slechts één verzorgende te vinden. Dat meldt Zorgvisie.

Hoewel bestuursvoorzitter Jeroen van den Oever van Fundis onlangs zei dat er onvoldoende geld beschikbaar is voor extra personeel, denkt Dobbe dat er geld beschikbaar moet komen en wellicht ook al beschikbaar is. “Verpleeghuizen hebben zelf 4,1 miljard euro aan eigen vermogen. Ik begrijp best dat ze wat reserveren voor tegenvallers. Maar daarnaast hebben ze ook nog eens 2,4 miljard euro aan liquide middelen op de bank staan, blijkt uit onze jaarlijkse inventarisatie”, zegt Dobbe. Ze denkt dan ook niet dat een personeelsnorm onbetaalbaar genoemd mag worden.

Recente berichten deden tevens vermoeden dat geschikt personeel lastig te vinden is. Daar kijkt Dobbe ook anders tegenaan. In de ouderenzorg zijn in twee jaar tijd meer dan 60.000 mensen, geschoold en ongeschoold, ontslagen. Dobbe vindt dat er aan de ene kant onvoldoende moeite is gestoken in de opleiding van ongeschoolde medewerkers, maar ziet aan de andere kant ook dat er laaggeschoold personeel nodig is.

Dat verpleeghuisbestuurders van een personeelsnorm afzien, heeft er volgens de FNV mee te maken dat hun vrijheid daarmee beperkt wordt. Dobbe vindt echter dat zij die vrijheid ook niet kunnen hebben, omdat er op dit moment te veel verschillen zijn in de personeelsbezetting, zo blijkt uit de jaarlijkse enquête van FNV. Dit jaar zag 80 procent van de respondenten dat hun verpleeghuizen kampen met onderbezetting.

Eén dezer dagen wordt het onderzoek van Zorginstituut Nederland over de personeelsnorm gepubliceerd. Ook het ministerie van Volksgezondheid doet onderzoek naar de norm voor verpleeghuizen. De resultaten hiervan zullen eind februari 2017 bekendgemaakt worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids