Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Zorginstituut Nederland (ZiN) adviseerde deze week tegen een landelijke bezettingsnorm voor verpleeghuizen. Het instituut denkt namelijk dat een dergelijke norm niet direct leidt tot betere zorg. Verpleeghuizen en verpleegkundigen reageren teleurgesteld op het aangepaste plan van ZiN. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid stelt echter dat er wel degelijk een norm komt en dat er al goede richtlijnen op tafel liggen. Dat melden het Algemeen Dagblad en NOS.

Brancheverenigingen ActiZ en V&VN denken dat het vernieuwde plan van Zorginstituut Nederland  alleen maar tot nog meer administratie leidt, waardoor de zorg en aandacht voor de patiënt achterblijft.
Het vernieuwde, algemene plan van van het Zorginstituut bevat namelijk strengere en controleerbare regels voor de verslaglegging van zorg- en leefplannen. Ook zou er minder bureaucratie en meer vertrouwen in het personeel van verpleeghuizen moeten komen. Hoewel ActiZ en V&VN hierachter staan, denken ze dat deze doelstelling niet gerealiseerd zullen worden met het plan van ZiN.

Volgens staatssecretaris Van Rijn zijn de richtlijnen van het instituut wel degelijk goed. Er staat namelijk ook in dat er bij enkele intensieve zorgmomenten minimaal twee zorgverleners aanwezig moeten zijn. Ook is er altijd iemand aanwezig in de huiskamer of gemeenschappelijke ruimte. Zo krijgen bewoners van verpleeghuizen voldoende aandacht en is er ruimte om toezicht te houden. Zinvolle dagbesteding is een ander aandachtspunt die goed is vastgelegd, stelt Van Rijn. Daarvoor is iedere dagdienst iemand aanwezig.

“Dat hele pakket is een normering, hoe je het ook wendt of keert. Hugo wil daarnaast overal voldoende gekwalificeerd personeel en ook aan de opleiding wordt aandacht besteed”, zegt Van Rijn.  De afspraken voldoen bovendien aan de wens van Hugo Borst en Carin Gaemers, die onlangs een manifest voor verbeterpunten in de ouderenzorg publiceerden.  Zorginstituut Nederland komt snel met een definitieve norm. Pas daarna zal Hugo Borst reageren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids