Normal_ouderen_wandelstok_handen

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ouderen vaak meer betalen voor een aanvullende zorgpolis. Drie van de vier grootste zorgverzekeraars, te weten CZ, VGZ en Zilveren Kruis hebben bij enkele aanvullende verzekeringen een leeftijdsafhankelijke premie. Dit houdt in dat de leeftijd van een verzekerde een grote rol speelt bij de prijs van de premie. Ouderenorganisatie ANBO vindt dat leeftijd hierin niet mag worden meegerekend. Dat melden de Telegraaf en ANBO.

De Consumentenbond onderzocht 41 verzekeraars, waarvan veertien een leeftijdsafhankelijk premie hanteren bij aanvullende verzekeringen. “Als het gaat om tandartsverzekeringen, dan valt op dat VGZ bij deze aan premiedifferentiatie doet, net als voor de aanvullende verzekeringen Aanvullend Goed, Beter en Best. Zilveren Kruis doet bij acht van de elf aanvullende verzekeringen aan premiedifferentiatie”, concludeert de Consumentenbond.

Zorgverzekeraars FBTO rekent bij één aanvullende verzekering juist meer voor jongere mensen tot vijftig jaar. Mensen die de vijftig zijn gepasseerd betalen 7 euro minder voor de de module ‘Gezinsplanning’. Andere modules van FBTO kennen geen verschil in premie of hanteren juist de leeftijdsafhankelijke premie.

ANBO-directeur Liane den Haan adviseert ouderen om niet zomaar hun oude zorgverzekering op te zeggen. Ook moeten ze controleren of ze elders geaccepteerd worden. Want hoe ouder iemand is, hoe moeilijk het wordt om over te stappen op een andere verzekering. “ANBO heeft het kanbinet opgeroepen voor Nederland alvast de regelgeving aan te passen. Het is de hoogste tijd dat die richtlijn omgezet wordt in echte regels om aan deze ongelijkheid een einde te maken”, zegt Den Haan. Dit geldt niet alleen voor zorgverzekeringen, maar ook voor autoverzekeringen of het afsluiten van leningen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids