Normal_spreker__debat__congres

Afgelopen zaterdag werd tijdens het Nationaal Zorgdebat druk gedebatteerd over kwesties in de zorg. Conclusies: verminder de administratieve lastendruk, wees eerlijk over de zorgkeuzes en laat de politiek de regie nemen. Dat meldt NOS.

Het debat, georganiseerd door actiecomité Het Roer Moet Om, vond plaats in Carré. Aanwezig was Michiel Gorzeman, hoofd Spoedeisende Hulp bij het OLVG. Hij ziet dat patiënten steeds vaker naar ziekenhuizen in andere provincies worden gestuurd door het groeiende tekort aan SEH-verpleegkundigen. Dit probleem is mede ontstaan door de politiek, vindt Gorzeman. “De politiek moet de regie op zich nemen en niet alleen maar ad hoc besluiten nemen. Nu moeten wij daardoor allerlei brandjes blussen.”

Ook werd er tijdens het debat gesproken over de almaar toenemende administratieve lastendruk. En juist hierdoor krijgen mensen niet meer de juiste zorg, ziet wijkverpleegkundige Danielle Bossewinkel. Doordat één van haar cliënten onterecht naar een verpleeghuis werd verstuurd, kreeg hij veel lagere vergoedingen voor de zorg. En omdat zijn vergoedingen niet meer toereikend waren, kon hij de benodigde zorg niet meer vergoed krijgen.

Uit een opinieonderzoek dat zaterdag werd gepresenteerd bleek dat 75 procent van de Nederlanders vindt dat het zorggeld niet begrensd moet worden. Geld mag geen factor spelen bij het wel of niet behandelen van een ziekte. De meerderheid van de Nederlanders spreekt zicht uit voor solidariteit in de zorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids