Logo_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

Steeds meer leden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) bespreken hun wilsverklaring met hun huisarts. Dat blijkt uit een enquête die de NVVE de afgelopen weken hield onder haar leden. Inmiddels is 65 procent van de leden die over een wilsverklaring beschikken het gesprek met de huisarts aangegaan. Veruit de meesten zeggen dat hun huisarts ‘vol begrip’ reageerde. Dit meldt NVVE. 

De enquête geeft een opvallende aanvulling op het recente onderzoek van huisarts Matthijs van Wijmen. Hij liet vierduizend NVVE-leden zes jaar lang een vragenlijst invullen. Slechts minder dan de helft ging in die zes jaar in gesprek met de huisarts over de wilsverklaring. Anno 2018 blijken dus aanzienlijk meer NVVE-leden het gesprek met de huisarts te zijn aangegaan.

NVVE besteedt meer aandacht aan belang wilsverklaring 

De NVVE verklaart de stijging uit de toegenomen aandacht voor de wilsverklaring en uit het feit dat de vereniging zelf meer werk steekt in het onderwerp. Het aantal locaties waar de NVVE in Nederland spreekuren Wilsverklaring verzorgt, is dit jaar gestegen naar vijftig. Leden krijgen ook telefonisch advies en in sommige gevallen komt een consulent op huisbezoek.

Rond de zeventig procent van de 167.000 NVVE-leden heeft een wilsverklaring, maar deze zijn nog niet allemaal opgesteld en ondertekend. In de enquête zeggen veel leden dat zij het ‘voor zich uit schuiven’ of het nog niet nodig vinden. 80 procent van de NVVE-leden stelt een wilsverklaring op vanwege het vooruitzicht van ondraaglijk lijden door dementie. Zij zeggen dat een wilsverklaring ‘rust en een gevoel van zekerheid en eigen regie’ geeft. Zo’n 77 procent heeft de wilsverklaring besproken met naasten.

Wilsverklaring is geen garantie

Overigens benadrukt de NVVE dat een wilsverklaring geen garantie is op het verkrijgen van euthanasie. Euthanasie is geen recht. Maar een kraakheldere wilsverklaring die geregeld geactualiseerd is, helpt een dokter bij zijn afweging of hij een euthanasieverzoek kan inwilligen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids